Koudecongres 2025 – Presentaties
Tijdens het Koudecongres 2025 kwamen experts uit binnen- en buitenland samen om hun visie te delen op de toekomst van koude, warmte en energiebeheer.
Tijdens het Koudecongres 2025 kwamen experts uit binnen- en buitenland samen om hun visie te delen op de toekomst van koude, warmte en energiebeheer.
Onderkoeling en oververhitting, misschien wel de belangrijkste termen in de koudetechniek.
Het woordenboek noch
Wikipedia verklaren deze termen op de manier waarop ze in ons vak gekend zijn. Hoe zit het ook alweer en waarom zijn deze zo belangrijk?
Hier worden een aantal formules gegeven om de compressor, condensorcapaciteit, drukverhouding e.d. te berekenen voor kleine en middelgrote koudesystemen.
Omdat er steeds meer koolwaterstoffen en brandbare koudemiddelen worden gebruikt in nieuwe koudesystemen komen we ook waarden tegen die invloed hebben op het werken met de genoemde koudemiddelen. Er wordt gesproken als we het in de propaan sferen houden over een LEL- waarde van 10% maar wat betekent dit nu? Om dit overzichtelijk te houden leggen we dit op een andere manier uit.
Wat is liquid hammer, hoe ontstaat het en waarom kan het schade veroorzaken aan leidingen en componenten in koelinstallaties? Een veelvoorkomend verschijnsel, met serieuze gevolgen.
Pompsystemen zorgen voor stabiele vloeistoftoevoer naar verdampers, los van compressortoerental. Goed ontwerp voorkomt energieverlies en verhoogt systeemrendement.
Alles over de aardbei: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met aardbeien werkt.
TEWI = Total Equivalent Warming Impact
Een maat voor de totale bijdrage aan het broeikaseffect van een koelinstallatie, zowel direct (lekverliezen) als indirect (energieverbruik).
Alles over de abrikoos: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met abrikozen werkt.
Alles over de ananas: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met ananassen werkt
Alles over de appel: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met appels werkt.
Alles over de artisjok: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met artisjokken werkt.
Alles over de asperge: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met asperges werkt.
Alles over de aubergine: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met aubergines werkt.
Alles over de augurk: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met augurken werkt.
Alles over de avocado: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met avocado’s werkt.
Alles over de banaan: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bananen werkt.
Alles over de bes: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bessen werkt.
Alles over de biet: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bieten werkt.
Alles over de bladselderij: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bladselderij werkt.
Alles over de bleekselderij: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bleekselderij werkt.
Alles over de bloemkool: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bloemkolen werkt.
Alles over de boerenkool: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met boerenkool werkt.
Alles over de boon: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bonen werkt.
Alles over de bospeen: van teelt en rassen tot bewaring en verwerking. Praktisch naslagwerk boordevol technische info en inzichten voor iedereen die met bospeen werkt.